Kinesisk porcelænskop fra 1770’erne
Koppen, der er kinesisk eksportporcelæn fra 1700-tallet,
kostede 150 kr., men blev siden vurderet af en svensk
porcelænsekspert til 6.000-8.000 svenske kr.

Sin unge alder til trods – han er kun 31 år – har cand.merc. Martin Philip Guise erhvervet et stort kendskab især til antikt sølv, men han er også dreven nok til at gøre exceptionelt gode fund inden for andre genrer.

Antikke fund er som tidskapsler
Interessen omfatter især genstande fra barokken og renæssancen, fordi de udstråler energi og formglæde, og hvert nyt indkøb giver ham en intens glæde, næsten en følelse af at befinde sig i en tidskapsel. Når han f.eks. står med en sølv-alterkalk fra 1660’erne, ét af hans nyeste indkøb, er det for ham som at røre ved historien.

Christian 8.’s spisestel
For hver nyerhvervelse studerer han dens baggrund og beundrer håndværket og skønheden. Måske bliver han sporet ind på noget for ham endnu ukendt, og eventyret ligger lige for, som da han erhvervede dele af et spisestel, som Christian 8. engang brugte. Han er næsten til bords med kongen hver dag.

Martin Guise
Martin Guise har en
næsten medfødt sans
for kvalitet og charmen
ved gamle ting. Han har
trods sine kun 31 år
allerede gjort en del
scoop.

Spotpris
Ikke mindre eventyrligt var det, da Martiun Guise i en marskandisers vindue i København så en henrivende kop af det tyndeste og fineste porcelæn med et monogram i oval perlekantet ramme kronet af en fin blå sløjfe. Den blev erhvervet for 150 kr.

Mindst 40 gange så meget værd!
Siden erklærede en porcelænsekspert, at der er tale om det mest eksklusive af det kinesiske eksportporcelæn fra 1770’erne, bestilt til det svenske marked. Der er formentlig tale om et trolovelses- eller bryllupsservice, hvor altså kun den ene kop er tilbage. Den er på kinesisk vis uden hank, og eksperten satte dens reelle handelsværdi til 6.000- 8.000 svenske kroner!

På monogram-jagt
Martin, der interesserer sig meget for genstande med monogrammer, våben og lignende, har nu indledt en jagt for at finde ud af, hvem modtagerne af stellet i sin tid var. At de har hørt til aristokratiet, er der nok ingen tvivl om, for det var kun samfundets rigeste, der havde råd til at bestille porcelæn efter egne tegninger i det fjerne Kina.

Valgte barokbord frem for computer
Som nyuddannet er Martin Guise ikke velhavende, og for nylig måtte han træffe valget mellem at købe en ny computer – hvilket var tiltrængt – eller et barokbord, som ikke var ganske nødvendigt. Valget faldt på bordet, ligesom han til enhver tid vil vælge smukke, gamle ting frem for tøj eller rejser. Det er en drift at samle, for det er dér, han finder de helt store oplevelser.

Bytte-bytte
købmand
Zar Nikolajs
teskeer
Koralsmykker 

Kommentar

Vind flotte premier - EDB konkurrencer
abonnement
Aller Media A/S © 2014 - www.aller.dk